رشته فیزیک پزشکی

رشته فیزیک پزشکی (Medical Physics)

رشته فیزیک پزشکی | Medicale Physics

فیزیک پزشکی به معنی کاربرد فیزیک در حرفه پزشکی است، مانند رادیوگرافی ، سونوگرافی ، پزشکی هسته ای ، کاربرد لیزر در پزشکی ، بینایی‌سنجی و اگر بخواهیم خیلی کلی رشته فیزیک پزشکی رو توصیف کنیم باید بگیم که رشته فیزیک پزشکی نام یک رشته کاربردی در علوم پایه پزشکی است که مفاهیم و کاربرد مجموعه علوم فیزیک را در تشخیص و درمان پزشکی بررسی می‌کند.

اما اگر بخوایم خیلی ساده فیزیک پزشکی رو تعریف کنیم میتونیم بگیم کاربرد اصول علم فیزیک و تکنولوژی های موجود در پیشرفت های پزشکی در جهت تشخیص و درمان

فیزیک پزشکی با رشته هایی مثل مهندسی پزشکی ، مهندسی زیست ، بیوفیزیک ، فیزیک بهداشت (کنترل و محافظت از پرتو) و … متفاوته اما میتونه در برخی از حوزه ها میان آنها اشتراکاتی وجود داشته باشه.

همونطور که از عنوان این رشته می توان فهمید این رشته محل تلاقی دو علم جذاب و پرکاربرد فیزیک و پزشکی است، گرچه موادی که در کنکور فیزیک پزشکی مطرح می شود بیشتر رنگ و بوی فیزیک دارد و در این بین فقط درسهای فیزیولوژی و تشریح مرتبط با پزشکی اند که دارای ضرایب کمی می باشند. اما از طرف دیگر وزارت بهداشت سعی کرده است که این خلا را در دروس دوره کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی پر کند.

برای آشنایی با ارشد رشته فیزیک پزشکی می توان گفت که محتوای این رشته ترکیبی از علوم پرتودرمانی، محافظت از پرتو، پرتوشناسی تشخیصی (زیرشاخه‌های آن همانند رادیوگرافی ، سی تی اسکن، ام آر آی و غیره) و پزشکی هسته‌ای و شاخه هایی مثل لیزر (پرتو های غیر یونیزان) ، فراصوت و … می باشد.

این شاخه از دانش، علوم پرتودرمانی (رادیوتراپی)، محافظت از پرتو، پرتوشناسی تشخیصی (رادیولوژی و زیرشاخه‌های آن همانند سی تی اسکن، ام آر آی و غیره)، و پزشکی هسته‌ای ، فراصوت ، کاربرد لیزر در پزشکی  را در بر می‌گیرد، اما از نظر حرفه و پیشه از مهندسی پزشکی و بیوفیزیک مستقل است.

دانشکده پزشکی دانشگاه کنتاکی رشته فیزیک پزشکی را شاخه‌ای کاربردی از دانش فیزیک تعریف می‌کند که با کاربرد پرتوهای یونیزان و غیریونیزان، در تشخیص و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود فیزیک پزشکی بصورت عملی یا نظری می‌تواند به طور مستقیم با معاینه بیماران، تشخیص، و درمان بیماری‌ها مرتبط شود.

دانشجو در حال تحصیل این رشته ، طی یک دوره آموزشی تئوری و عملی با زیر شاخه های مختلف این رشته و کاربرد آنها در بخشهای تشخیصی و درمانی آشنا شده و با آخرین اصول علمی و روشهای رایج در این علم به ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی و خدمات درمانی می‌پردازد.از بارزترین ویژگی های فیزیک پزشکی بین رشته ای بودن آن است، چرا که تحصیل در این رشته محدود به یک حیطه خاص نبوده و لازمه پیشرفت در این رشته آگاهی و توانمندی در حیطه های مختلفی از جمله علوم پزشکی، فیزیک، مهارت های مهندسی و فنی و دانش بکارگیری آن ها و تا حدودی آشنایی با علوم کامپیوتری و بخصوص زبان های برنامه نویسی مرتبط با این رشته همچون Matlab و MCNPx و … می باشد.

دانشجویان رشته فیزیک پزشکی

دانشگاه پردیو رشته فیزیک پزشکی را بصورت زیر تعریف می‌کند: «شاخه‌ای کاربردی از فیزیک است که با کاربردهای انرژی برای تشخیص و درمان بیماری‌ها سر و کار دارد. همچنین با الکترونیک پزشکی، مهندسی زیست، و فیزیک بهداشت (کنترل و محافظت از پرتو) رابطه نزدیکی دارد».

دانشگاه دوک در ایالت کارولینای شمالی فیزیک پزشکی را چنین تعریف و توصیف می‌کند

سه جایزه نوبل به سال‌های ۱۹۰۱ (فیزیک)، ۱۹۵۲ (فیزیک)، و ۱۹۴۳ (شیمی) تاثیر مستقیمی در پیدایش رشته فیزیک پزشکی داشته است. از سوی دیگر، فیزیک پزشکی نیز به نوبهٔ خود مسبب سه جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی به سال‌های ۱۹۷۹، ۱۹۷۷، و ۲۰۰۳ شده‌است.

ویژگی های رشته فیزیک پزشکی

  • کاربرد علم فیزیک در نیازهای پزشکی
  • زاییده تحقیقات دو جایزه نوبل در فیزیک، و باعث دو جایزه نوبل در پزشکی و فیزیولوژی
  • عهده دار پایه‌های فنی علومی چون رادیولوژی، آنکولوژی پرتویی، و پزشکی هسته‌ای
  • ساخته شده بر پایه‌های علم فیزیک، اما با پیکر دانش و پژوهشی مجزا و رنگ و بوی پزشکی
  • علمی مجزا از بیوفیزیک
  • در برگیرنده روشهای تجربی و نظری، اما ذاتاً یک رشتهء کاربردی
  • ترکیب علم فیزیک با علم پزشکی و دو چندان کردن جذابیت های فیزیکی با ترکیب اطلاعات پزشکی

متـخصصیــن فیـزیك پزشـكـی میتوانند در بخـش های رادیـوتراپی در رابطه با طراحی درمان ، دزیمتری ، كنترل كیفی دستگاههـا و بعنـوان مشـاور درخرید سیستم ها و همچــنین بعنوان مسئـول فیزیك بهداشـت بخش رادیوتراپی انـجام وظـیـفه نمایند . در بخشهای رادیولوژی و پزشكی هســته ای نــیز وظایـف مشابــهی از جمـله مشـاوره درخـرید دستگــاه ، انجـام آزمـون پــذیـرش سیـستم پـس از نصب ، كنترل كـیفی دستگاهها و بعـنوان مسئول فیـزیك بهـداشت فعـال باشـند . بـدلیـل عدم حضور مــتخصـصیــن فیزیك پزشكی در این بخشها علاوه بر صدمات جبران ناپــذیر جـانی و مالـی و نارســائی های بسـیار زیادی در بخشـهای مختـلف را بـوجود می آورد .

برخی از توانمندی های فارغ التحصیلان رشته فیزیک پزشکی بدین قرار است :

  • نظارت بر HOT LAB و نحوه حمل و نقل و استفاده از مواد رادیواکتیو در بخشهای پزشکی هسته ای
  • مشارکت در توسعه تکنیک ها، طراحی پروتکلهای جدید تصویربرداری و رادیوتراپی و کمک به انتخاب روشهای تصویربرداری و درمانی مبتنی بر تکنولوژیهای جدید در حوزه سلامت
  • انجام طرح های تحقیقاتی دانشگاهی و سایر مراکز علمی

شاخه های مختلف رشته فیزیک پزشکی

فیزیک پزشکی امروزه گستره‌ی قابل توجهی از علوم و فناوری‌های متفاوتی را پوشش می‌دهد و در بر گیرنده‌ی موضوعات و مباحث متعددی از رادیوبیولوژی گرفته تا پردازش سیگنال میباشد. لذا دشوار بتوان مرزهای معین و مشخصی را برای آن تعریف کرد. اما غالبا رشته فیزیک پزشکی را میتوان به چهار دسته متفاوت کلاس بندی کرد :

تصویربرداری پزشکی (Diagnostic Imaging)

در این شاخه از رشته فیزیک پزشکی، با مدالیته‌‌هایی همچون سی تی اسکن، ام آر آی (تصویر برداری تشدید مغناطیسی)، سونوگرافی، ماموگرافی، فلوروسکوپی، و رادیوگرافی معمولی میتوان سر و کار داشت. پرتوشناسی زیرمجموعه‌ی این شاخه از فیزیک پزشکیست. طراحی و ضمانت کارکرد صحیح (accreditation) و کنترل کیفیت (Quality Control) اینگونه دستگاهها بر عهده‌ی فیزیکدانهای پزشکی (فیزیست) می‌باشد.

فیزیک بهداشت (Health Physics)

در این شاخه از فیزیک پزشکی بر روی مباحثی تمرکز می‌شود که سرو کار با محاسبات کنترل کیفیت (Quality Control) و به ویژه دوزیمتری، و شرایط محافظت از پرتوهای یونیزان (Radiation Protection) در محیط‌ های متفاوت دارد. طراحی سیستم‌های حفاظتی در بخش‌های رادیوتراپی و پرتوافکن در بیمارستان‌ها، وضع قوانین و پروتوکل‌ های کار با رادیوایزوتوپ‌ های گوناگون و ضایعات هسته‌ای در سطح کشوری، و حتی مسئولیت ضمانت سیستم‌های پوششی (Shielding calculations) و حفاظتی راکتورهای هسته‌ای از وظایف متخصصین فیزیک بهداشت می باشد.

رادیوتراپی (Radiation Therapy)

در پزشکی معضلات زیادی (بطور مثال بسیاری از سرطان‌ها) را می‌توان نام برد که توسط پرتوزایی (گاما، الکترون، پروتون، و نوترون) معالجه و یا حتی مداوا می‌شوند. مسئولیت عملکرد و تضمین کارکرد (Quality Control and Accreditation) اینگونه سیستم‌ها بر عهدهء متخصص رادیو تراپی است. در فرم نوین، متخصصین این رشته اغلب بر روی و یا با دستگاههای پرتوزایی نظیر چاقوی گاما، سایبر نایف، پروتون درمانی، لیناک، و یا توموتراپی مطالعه و سرو کار دارند، و یا در زمینه‌هایی مثل براکی تراپی تخصص می‌گیرند.

پزشکی هسته ای (Nuclear Medicine)

با مدالیته‌هایی نظیر اسپکت (SPECT) و پت اسکن (PET) سرو کار دارد. در حقیقت این شاخه هم یک نوع تصویربرداری پزشکی است، اما از آنجایی که مکانیزم تولید پرتو اینجا بر خلاف منشا فتو الکتریکی و عبوری (transmission) منشا in vivo رادیو ایزوتوپی دارد (emission)، این شاخه را اغلب متمایز از سایر مدالیته‌ها دانسته‌اند.

رادیوتراپی - زیر شاخه رشته فیزیک پزشکی

 تاریخچه و پیشینه رشته فیزیک پزشکی

در سال ۱۸۲۵، نیل آرنوت، پزشک حاذق اسکاتلندی، کتابی در دو جلد منتشر ساخت بنام عناصر فیزیک که با ذکر مثال‌هایی از آناتومی و فیزیولوژی سعی در تبیین اصول علم فیزیک داشت. اما با برداشته شدن اولین تصویر رادیوگرافِ اشعه ایکس از بدن انسان توسط ویلهلم رونتگن در سال ۱۸۹۶، دانش فیزیک پزشکی نوین نیز متولد گردید. طولی نکشید که پیشرفت‌های پیر و ماری کوری زبان‌زد خاص‌ و عام محافل علمی شد. در سال ۱۹۱۳، یک فیزیکدان مجاری به‌ نام جرج دِهِوِسی برای نخستین بار روش استفاده از تریسر در تصویربرداری را ابداع نمود. او ده سال بعد موفق شد روش خود را در گیاهان بکار گیرد او بخاطر ابداع همین روش‌ها در سال ۱۹۴۳ برنده جایزه نوبل شیمی گردید.

اما اولین آزمایش استفاده از تزریق رادیوایزوتوپ در تصویربرداری از یک انسان، توسط هرمان بلومگارت و سوما وایساز دانشگاه هاروارد انجام گرفت. این آزمایش در سال ۱۹۲۷ و به‌کمک یک اتاقک ابری و رادون انجام گرفت دهه ۱۹۳۰شاهد ساخت شتاب‌دهنده سیکلوترون توسط ارنست لورنس بود که منجر به ساخت و تکمیل سیستم‌های رادیوتراپی مدرن شد. یکی از نتایج پروژه منهتن در اواخر دهه ۱۹۴۰، دستیابی به قابلیت تولید رادیوایزوتوپ به میزان کافی برای کاربردهای پزشکی بود. در حالیکه جان لورنس ،  برادر ارنست لورنس، مشغول تحقیق بر روی روش‌های درمانی به کمک رادیوایزوتوپ فسفر-۳۲ در دانشگاه برکلی بود، بندیکت کاسن که یک فیزیکدان دیگر از نیویورک بود، اولین دستگاه اسکنِ خطی را در سال ۱۹۵۱ در دانشگاه یو سی ال ای اختراع نمود دستگاه اختراعی وی از اوخر دهه ۵۰ میلادی تا اوایل دهه ۷۰ میلادی، لقب پراستفاده‌ترین ساختهٔ دست بشر در تصویربرداری از اندام داخلی بدن را یدک می‌کشید. از اینروست که برخی امروزه از کاسن بعنوان «پدر تصویربرداری بدن» نام می‌برند.

از سوی دیگر، در سال ۱۹۵۱، هارولد جانز کانادایی برای اولین بار از چشمه‌های کبالت-۶۰ برای مداوای بیماران استفاده کرد این سیستم‌ها توسط لارس لکسل سوئدی تکامل پیدا کردند و بصورت چاقوی گامای امروزی در آمدند. اهمیت این سیستم‌ها در پزشکی نوین به حدی است که دولت کانادا به افتخار آنها یک تمبر یادبود در سال ۱۹۸۸ منتشر ساخت هل انگر در سال ۱۹۵۸ دوربین انگر را در دانشگاه برکلی ابداع کرد. علاوه‌براین استفاده از رادیوایزوتوپ تکنیتیوم-۹۹m در ۱۹۶۴ توسط تیم متشکل از پل هارپر و رابرت بکی از دانشگاه شیکاگو باعث ایجاد نقطه عطفی در تاریخ فیزیک پزشکی گردید.

در دهه ۷۰ میلادی، فناوری سیستم‌های پت اسکن توسط مایکل فلپس در دانشگاه واشنگتن در سنت لوییس بکار گرفته شد در همان دوره، دیوید کوهل و گروه همراهش در دانشگاه یو سی ال ای توانستند دانش بکارگیری از اسپکت را به نمایش بگذارند. این در حالی بود که تکامل سیستم‌های سی تی اسکن و ام آر آی بسرعت در حال ترقی بودند، بطوریکه گودفری هاونسفیلد، آلن کورماک، پال لاتربور، و پیتر منسفیلد را برای تکمیل همین سیستم‌ها به دو جایزه نوبل)در سال‌های ۱۹۷۹ و ۲۰۰۳) نائل گردانیدند. اداره پست آمریکا در سال ۱۹۹۹ با انتشار تمبری از یک تصویر ام آر آی از مغز، این پویشگرها را از «افتخارات قرن بیستم» نامید.

در اواخر دهه ۹۰ میلادی و آغاز قرن جدید، ادغام سیستم‌های تصویری آناتومیکال-فیزیولوژیکی باعث ایجاد جهش بزرگ دیگری در این علم گردید. سیستم‌های پت-سی تی و اسپکت-سی تی را از این قسم می‌توان نام برد در پرتودرمانینیز روش‌های نوینی همانند پروتون‌درمانی در محیط بالینی، فراگیر شدند.

تمبر کانادایی منتشره سال ۱۹۸۸ بمناسبت بزرگداشت اختراع سیستم‌های پرتودرمانی با کوبالت-۶۰ در سال ۱۹۵۱ میلادی.

یک پزشک در حال نگریستن مستقیم به استخوان‌های دست یک بیمار توسط یک دستگاه پرتوافکن بدوی به سال ۱۹۱۰ میلادی.

تصویری از یک سیستم بدوی ام آر آی ابداع ریموند دامادیان(تصویر آرشیو اداره ثبت اختراعات آمریکا-۱۹۷۲)

تمبر آمریکایی منتشره سال ۱۹۹۹ از سری تمبرهای «افتخارات قرن بیستم در دهه ۱۹۷۰» بمناسبت اختراع دستگاه پویشگر ام‌ آر آی

رشته فیزیک پزشکی در ایران

تصویر تمبری که به مناسبت هفته نهضت مبارزه با سرطان در دوره پهلوی منتشر شد، یک دستگاه شتابدهنده لیناک را نشان می‌دهد.

استفاده از مواد پرتوزا در پزشکی در ایران با سنجش مقدار یُد رادیواکتیو در سال ١٣٣٩ به وسیله یک شمارشگر گایگر در آزمایشگاه پیمان مرکزی دانشکده علوم پزشکی تهران آغاز گردید. در این راستا، یک کارشناس بریتانیایی به نام مالکوم کاتبرت نوکس سهم بزرگی در پیشرفت کار پزشکی هسته‌ای در ایران ایفا کرد. با یاری وی، دکتر نظام مافی برای اولین بار در سال ۱۳۴۰ با یک پویشگر تیروئید، تحقیقاتی را به انجام رسانید و پایه‌های پزشکی هسته‌ای را در ایران بنا نهاد. در سال ١٣۴۶، مرکز پزشکی هسته‌ای و تحقیقات غدد مترشحه داخلی دانشگاه تهران تاسیس شد که در واقع اولین و قدیمی‌ترین مرکز پزشکی هسته‌ای کشور محسوب می‌شود. امکانات این بخش در آن زمان در حد یک دستگاه دوربین انگر بود که به تدریج مجهزتر گردید.

از سوی دیگر سیستم‌های رادیوتراپی لیناک نخست در دهه ۱۳۵۰ در ایران فراگیر شدند و دیری نپایید که اولین راکتور هسته‌ای ایران که در دانشگاه تهران در امیرآباد توسط آمریکاییان ساخته شده بود، شروع به تولید رادیوایزوتوپ‌هایپزشکی نمود. نهایتاً در سال ۱۳۷۰ بود که انجمن فیزیک پزشکی ایران تشکیل شد و در سال ۱۹۹۳ ایران عضو سازمان بین‌المللی فیزیک پزشکی گشت ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی ۹۳ عضو در این سازمان داشت از زمان تاسیس این سازمان در ایران، سازمان انرژی اتمی ایران وظیفه تامین پرتوداروهای مورد نیاز برای درمان بیماران را بر عهده داشته‌است.

از متخصصین ایرانی فعال در خارج از ایران که نقش بسزایی در پیشرفت این علم داشتند می‌توان به عباس علوی اشاره کرد که در دهه ۱۹۷۰ میلادی شاگرد و یکی از اعضای تیم دیوید کوهل بود که نامش در ابداع سیستم‌های اسپکتبه‌همراه وی دیده می‌شود. جامعه پزشکی هسته‌ای آمریکا همچنین بخاطر خدمات علمی وی گسترش در سیستم‌های پت اسکن، در سال ۲۰۰۴ به وی یکی از بالاترین جوایز خود که جایزهٔ دِهِوِسی برای پیشبرد برجستهٔ پزشکی هسته‌ای است.

آموزش رشته فیزیک پزشکی

در بیشتر کشورها از جمله ایران، رشته فیزیک پزشکی اغلب در مقطع کارشناسی ارشد به بالا ارائه می‌گردد. در اکثر کشورها نیز، برای کار کردن در این رشته، احتیاج به حداقل مدرک کارشناسی ارشد می‌باشد در مقطع کارشناسی، وضع بطور کلی به گونهٔ دیگریست، و تمرکز آموزش بیشتر برای تربیت نیروهای تکنیسین می‌باشد معمول تحصیل کردگان، تحصیلات کارشناسی در رشته فیزیک یا فیزیک کاربردی را بهترین رشته برای آماده‌سازی برای ورود به فیزیک پزشکی در مراحل کارشناسی ارشد به بالا می‌دانند.

دانشجویان این رشته معمولاً مجموعه‌ای از دروس پرتوشناسی، پرتودرمانی، پزشکی هسته‌ای، رادیوبیولوژی، و فیزیک بهداشت را در کمیت و کیفیت‌های متفاوت (بنا بر گرایش خود و قدرت و گرایش‌های موجود در آن مرکز یا دانشکده) فرا می‌گیرند مفاد و تعداد این دروس توسط سازمان‌های ذیربط در هر کشور تنظیم و تصویب می‌گردد.

22 دیدگاه برای “رشته فیزیک پزشکی (Medical Physics)

  1. Avatar
    Asal گفته:

    سلام خسته نباشید میخواستم بدونم که کسانی که رشته رادیوتراپی میخونن یا اینکه از طریق فیزیک پزشکی رادیوتراپی بخونن مرحله درمان بیماری رو بر عهده میگیرن؟

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، مرحله درمان بیمار، یک عبارت کلی است که مراحل مختلفی رو در بر می‌گیره. وظایف یک رادیوتراپیست، میتونه متفاوت باشه و توسط مرکزی که استخدام میشین تعیین میشه. اما غالبا وظیفه رادیوتراپیست اجرای پلن درمان هستش. پس میتونم بصورت خلاصه بگم در اکثر موارد، مرحله اجرای درمانی که توسط پزشک مشخص شده با رادیوتراپیست هست. حالا اگه یک نفر کارشناسی رادیوتراپی هم خوانده بشه، احتمال استخدام و فعالیت در حیطه تخصصیش افزایش پیدا میکنه.

  2. Avatar
    فاطمه گفته:

    سلام روزتون بخیر
    فارغ التحصیلان کارشناسی رادیوتراپی جز کسانی هستند که درمان را بر عهده میگیرند ؟

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، در اغلب اوقات وظیفه کارشناس رادیوتراپی، اجرای پلن درمان است که این پلن توسط پزشک تعیین می شود.

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام دوست عزیز، زمینه فعالیت و تخصص سایت ما، رشته های فیزیک پزشکی و تصویربرداری پزشکی هست و در مورد موضوع مورد نظر شما، تخصصی نداریم

  3. Avatar
    Fati گفته:

    سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من کارشناسی اپتیک و لیزر میخونم میتونم ارشد فیزیک پزشکی شرکت کنم ؟

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، بله، طبق جدیدترین قوانین کنکور ارشد وزارت بهداشت، کلیه گرایش های فیزیک می توانند در کنکور ارشد فیزیک پزشکی شرکت کنند.

  4. Avatar
    Hss گفته:

    سلام خسته نباشید
    من دانشجوی رشته رادیوتراپی هستم و در شرایط مشابهی که دوستان گفتند قرار دارم و امیدواری کمی نسبت به آینده شغلی دارم.
    برای گرایش ارشد درصورتی که قصد مهاجرت داشته باشم فیزیک پزشکی مناسب تره یا بیوتکنولوژی پزشکی ؟؟ از نظر شرایط اپلای و همین طور اینده شغلی و درآمد ؟
    (من خودم بیولوژی رو به فیزیک ترجیح میدم)

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، سایت ما به صورت تخصصی در زمینه رشته های فیزیک پزشکی و تصویربرداری پزشکی فعالیت میکنه و نمیتونیم مشاور خوبی برای رشته های دیگه از جمله بیوتکنولوژی باشیم. براتون آرزوی موفقیت میکنم❤

  5. Avatar
    Erfan گفته:

    سلام وقتتون بخیر
    من دانشجوی کارشناسی رادیولوژی هستم.میخواستم بدونم که برای ورود به رشته رادیوتراپی در ارشد باید از طریق فیزیک پزشکی گرایش رادیوتراپی وارد بشم؟و رقبایی که برای امثال من هستن در زمینه فیزیک قوی تر هستن،این مشکلی تو روند رسیدن به رادیوتراپی ایجاد میکنه یا ن؟!

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، بله، شما باید در کنکور فیزیک پزشکی شرکت کنید و بعد از قبولی، در دوران کارشناسی ارشد، گرایش رادیوتراپی را انتخاب کنید.
      متاسفانه این یک باور غلط است که احتمال قبولی دانشجویان رادیولوژی کمتر از دانشجویان فیزیک است! اگر رتبه های برتر ما را در پیج اینستاگرام دنبال کنید، متوجه خواهید شد که هرساله تعدادی از رتبه برترها مربوط به بچه های رادیولوژی است. از طف دیگر طبق تجربه و حتی کامنتهایی که دوستان در سایت نوشته اند، بالای 90 درصد دانشجویان فیزیک، پایه خوبی در دروس فیزیک، ریاضی ، اتمی و هسته ای ندارند. چون اغلب دانشجویان فقط صرف پاس کردن دروس را خوانده اند و کمتر کسی درک عمیق و مفهومی از این دروس دارد.
      در واقع آنچه قبولی شما را تضمین می کند، عملکرد شما در سال کنکوریتان است. چون قرار است مانند رقبایتان، فیزیک و ریاضی و اتمی هسته ای را از صفر یاد بگیرید و حرفه ای شوید. اگر در رسیدن به هدفتان راسخ باشید، منابع اصولی و حرفه ای انتخاب کنید و به معنای واقعی کلمه تلاشگر باشید، قطعا موفق خواهید شد. چیزی که ذهن شما را درگیر کرده صرفا یک مانع ذهنی است که در دنیای واقعی، حقیقت نداره. پس اجازه ندید مانع رسیدن شما به هدفتون بشه. پیشنهاد میکنم اگر سوالی دارید حتما در دایرکت اینستاگرام بپرسید تا مشاوره رایگان خدمتتون ارائه بشه. براتون آرزوی موفقیت میکنم دوست عزیز❤

  6. Avatar
    fatemeh گفته:

    با عرض سلام و خسته نباشید
    یک سوالاتی در رابطه با کنکور ارشد فیزیک پزشکی دارم خیلی ممنون میشم اگر پاسخ دهید
    من دانشجوی سال اخر فیزیک مهندسی هستم و میخوام برای ارشد فیزیک پزشکی بخونم . اول از همه اینکه امکانش هست یا نه ؟
    ممکنه یکم راجبه کنکور ارشد فیزیک پزشکی و رتبه مورد نیاز برای قبولی و درس ها توضیح بدین
    خیلی خیلی سپاسگزارم

    • امیرحسین صادقی
      امیرحسین صادقی گفته:

      سلام
      اوقات به کام
      سلامت باشید
      بله، با توجه به این که فیزیک مهندسی (مهندسی فیزیک) یکی از گرایش های کارشناسی فیزیک وزارت علوم می‌باشد، شما قادر هستید تا با مدرک کارشناسی این رشته در کنکور کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی وزارت بهداشت شرکت کنید.
      در این مقاله “آزمون کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی” بطور کامل و جامع و مفصل در مورد کنکور کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی و دروس کنکوری اون و بهترین منابع برای مطالعه و ظرفیت پذیرش و … بطور کامل صحبت کردیم.
      برای کسب اطلاعات بیشتر ما را در پیج اینستاگرام آکادمی فیزیک پزشکی و فناوری تصویربرداری پزشکی به نشانی (physicpezeshki@) دنبال کنید تا از پست ها و استوری های آموزشکی و مشاوره ای و انگیزشی روزانه ما بهرمند شوید.

  7. Avatar
    sheibanisana گفته:

    سلام خسته نباشيد
    اوقات به كام ان شاءالله
    من دانشجوي رشته ي راديوتراپي دانشگاه تهران هستم ولي خيلي از افرادي كه وارد اين رشته شدند بيشترشون ميگن بازار كار اين رشته خوب نيست
    و ميگن كه بايد يا فيزيك پزشكي يا علوم تشريح بخوني
    من يه سوالي داشتم اين رشته ما نميشه مثل رشته فيزيوتراپي بتونيم متخصص در اين راه بشيم؟ يعني راه متخصص شدن توي حوزه ي راديوتراپي فقط تدريسش در خارج از كشوره؟ و اينكه بخاطر بازار كارش همه انصراف ميدن اگر بشه يك توضيحي به من بديد لطف ميكنيد

    • پشتیبان سایت
      پشتیبان سایت گفته:

      سلام اوقات به کام، سلامت و سربلند باشین
      برای رشته رادیوتراپی، در حال حاضر کارشناسی ارشد و دکتری خاص رادیوتراپی در کشور وجود ندارد. اما اکثر فارق التحصیلان رادیوتراپی، کنکور ارشد فیزیک پزشکی شرکت می‌کنند. چون یکی از گرایش های فیزیک پزشکی، رادیوتراپی است. لازم است تاکید کنم که گرایش رادیوتراپی در بین دانشجویان فیزیک پزشکی همیشه پر طرفدار بوده و هست. چون اگر مهارت کسب کنید و بتواید در حین گذراندن پروژه جایگاه علمی و مهارتی مناسبی کسب کنید، قطعا آینده موفقی خواهید داشت. مطمعن باشید در هر رشته ای که وارد شوید، زمزمه های پیدا نکردن شغل و مناسب نبودن رشته را خواهید شنید. چون ما باید باور کنیم که دوران مدرک گرایی تمام شده و باید مهارت کسب کنیم تا بازار کار به ما احتیاج داشته باشد و ما را جذب کند. خلاصه عرض بنده این است که عملکرد شما در ارشد فیزیک پزشکی، گرایش رادیوتراپی، آینده شما را تعیین خواهد کرد و همه چیز به خودتان بستگی دارد.

  8. Avatar
    Delaram گفته:

    سلام میخواستم اگر امکانش باشه توضیح بدین ایا کسی که ارشد فیزیک داره اگر بخواهد در رشته فیزیک پزشکی ادامه تحصیل بده بهتره از ارشد فیزیک پزشکی شروع کنه یا میشه مستقیم دکترا بخونه؟!

    • امیرحسین صادقی
      امیرحسین صادقی گفته:

      سلام
      در آزمون دکتری فیزیک پزشکی دروسی از شما آزمون گرفته می‌شود که با توجه به این که شما وزارت علوم و رشته فیزیک بودین، بیش از 95 درصد سوالات برای شما جدید و کاملا ناشناخته است چون با دروس اون اصلا آشنایی ندارین پس باید وقت و زمان و انرژی بسیار زیادی برای یادگیری کامل این دروس مفهومی قرار بدین تا بتونین توی آزمون دکتری فیزیک پزشکی رتبه خوبی کسب کنید.
      پس از آزمون و کسب رتبه مناسب باید برین برای مرحله دوم که مصاحبه هست.
      در حین روند مصاحبه شما باید چندین ایستگاه رو پشت سر بذارین :
      1- ایستگاه رزومه آموزشی و پژوهشی (شامل تمامی مقالات، طرح تحقیقاتی، همکار طرح و … که دارین)
      در این ایستگاه تمامی این موارد توسط 4 استاد با H-index حداقل 10 بررسی میشن تا ببینن شما صلاحیت پذیرش در مقطع دکتری رو دارین یا خیر

      2- ایستگاه پایان‌نامه
      در این ایستگاه شما باید از پایان نامتون که ترجیحا باید مرتبط با علم و شاخه های فیزیک پزشکی باشه در طی زمان حدود 5 دقیقه دفاع کنید و اونجا به اساتید نشون بدید که در این زمینه می‌تونین کار ها و تحقیقات ارزشمند تری انجام بدین که مسلما در این ایستگاه اساتید از پایان‌نامه و کارایی که انجام دادین سوالاتی خواهند پرسید.

      3- ایستگاه تدریس
      توی این ایستگاه باید در طی زمان حدودی 10 دقیقه‌ای اون موضوعی که اساتید براتون در زمینه رشته دکتری که شرکت کردین رو بطور کامل و قابل فهم تدریس کنید.

      4- ایستگاه سرچ در منابع علمی
      در این ایستگاه باید بطور کامل با پایگاه های علمی و تحقیقاتی و مطالعاتی، همچنین روش های جستجو و … آشنا باشید.

      5- ایستگاه توانمندی های تخصصی
      در این ایستگاه 4 تا از اساتید برجسته و کاربلد در طی 15 دقیقه ازتون سوال تخصصی در زمینه کار قبلیتون و همچنین حیطه مورد علاقتون می‌پرسن و توانمندی های شما رو مورد ارزیابی قرار میدن.

      6- ایستگاه زبان انگلیسی (ایستگاه پایانی)
      در این ایستگاه باید با اساتید با زبان انگلیسی مکالمه کنید و همچنین باید بتوانید متون منتخب اساتید رو بخوانید و ترجمه کنید و پس از این کا در مورد اون متن ازتون سوال خواهند پرسید. در این بین ممکن است سوالات خارج از چارچوب از شما پرسیده شود و شما مورد ارزیابی قرار بگیرید.

      حال با این اوصاف می‌توانید کاملا تشخیص دهید که با توجه به توانایی علمی و مهارتیتون آیا میتونین با ارشد فیزیک حالت جامد در آزمون دکتری فیزیک پزشکی شرکت کنید و موفق شوید یا باید ارشد فیزیک پزشکی شرکت کنید و سپس به فکر دکتری فیزیک پزشکی باشید.

  9. Avatar
    zhw گفته:

    سلام خسته نباشید. رسیدن به فیزیک پزشکی از فیزیک راحتر است یا فیزیک مهندسی؟

    • امیرحسین صادقی
      امیرحسین صادقی گفته:

      سلام
      سلامت باشید
      هیچ تفاوتی نمی‌کنه
      فیزیک مهندسی و سایر گرایش ها و اسم های جدیدی که وزارت علوم روی شاخه های فیزیک قرار داده تماما زیر شاخه فیزیک محسوب می‌شوند و در عمل شما پس از گذراندن دوران کارشناسی و داشتن مدارک مجاز شرکت در کنکور کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی و یا فناوری تصویربرداری پزشکی می‌توانید در این آزمون ها شرکت کنید.

  10. Avatar
    Hossaini گفته:

    سلام ، وقت بخیر .
    ببخشید اینکه فیزیک پزشکی از نظر حرفه و پیشه از مهندسی پزشکی و بیوفیزیک مستقل است رو میشه ی کم بیشتر توضیح بدید ؟ چه تفاوت هایی این دو تا رشته در زمینه بازار کار دارن ؟
    ممنونم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را وارد کنید.
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً ایمیل یا شماره موبایل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد